Hästens skelettet

Tänkte skriva någa rader om hästens skelett :) Hoppas det kan intressera er och att ni kanske lär er något nytt av detta? :D Hittade en bra bild med delar som jag tycker att man ska känna till ;) En del iaf!

Den mesta tyngden ligger på frambena (nästan en självklarhet om man tittar på bilden) men också på bakbena. Om hästen är framtung brukar man säga att den går på bogarna, vilket ofta ridskolehästar lätt kan göra. Blir lätt om man hamnar i undertempo och hästen "drar" dig fram, så du lutar dig framåt ist för att sitta i en lodrättsits över hästen.

Hästen är uppbyggd på ett sånt sätt att den ska klara av hög fart och snabba svängar - utan ryttare ;)
Visste ni att när hästen landar efter att ha hoppat ett högt hinder så belastas det framben som först når marken 4 tons kraft!! För att hästen ska kunna bära sig själv med en ryttare på ryggen bygger vi upp muskler. Skelettet i hästens framben är inte fäst i  skelettet av någon led, utan hänger endast i en muskelvagga. Lite läskigt :P  
Därför kan frambenen inte skapa någon kraft, bara ta emot kraften efter ett hinder. Människans skelett och hästens skelett är väldigt lika varandra när jag såg denna bilden på google:
Tycker det är riktigt coolt faktiskt och det trodde jag faktiskt inte :P Visste ni detta?
Hittade ett litet spel där man ska sätta ut skelettdelar, väldigt lätt! :D Men prova lite och försök få så bra tid som möjligt! Länk: http://www.ridsport.se/spel/ Finns även en massa andra "roliga" spel, en bra repetion för den mer erfarna ryttaren också ;)

Var detta intressant? Tänkte slänga in något sånt här inlägg då och då. Kommer komma om smak, hörsel m.m. Och detta kommer att finnas under kategorin "hästlära". =) Ni får gärna tipsa om något annat intressant!
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback