Westernridning

Tänkte skriva lite om westernridning idag! :)  Det jag kan själv om det  och sen får jag se om jag lägger till något mera som kan vara intressant ;)

Kan börja med att säga att jag själv varit på ett två dagars westernläger med Kalle :) Väldigt roligt! Vi fick lära oss hur man rider olika ridgrenar inom wester + prova på :) Skriver om dom här nere:

Western Horsemanship
Denna gren är en typ av dressyr. Man rider ett angivet mönster som i ett dressyrpogram där hästen skall visa medvilja till arbetet och motstånd ger minuspoäng. Det man kollar på och bedömer är detta: utförandet av mönstret/pogramet, exakthet i momenten kan man säga, ryttarens sits, hållning och hjälper är det som i huvudsak bedöms. Man ska utföra det med så små hjälper som möjligt :) Kalle gjorde detta mkt bra!


Trail
Trail är en gren som ska efterlikna naturen med grindar, broar, stockar och andra hinder man ska krångla sig igenom ;) Man bedöms efter samarbetsförmåga och hur hästen lyssnar på dina hjälper m.m. Kalle gjorde detta också mkt ra, vi öppnade grindar, gick över broar m.m.


Western Pleasure
Alla deltagare rider samtidigt längs fyrkantspåret. Bedömningen går på hästens hållning, halsen ska ligga nästan rakt och med huvudet i lod, lång i formen. Ryttaren bedöms efter hållning och med så små hjälper. Många rider denna gren med löst hängande tyglar så man får intrycket av att hästen är avslappnad och fin att rida. Man rider detta i skritt och trav och lätteheten i rörelserna bedöms också :) Detta har jag och Kalle också provat på :D ¨

Det var grenarna jag ridit med Kalle :) Och visst är det likt dressyr? Man behöver ju inte en westernsadel för att tävla detta på låg nivå, går bra med en dressyrsadel :)

Skriver också vad för hästar som passar till westerridning och typiska :)

Dom vanligaste raserna inom western är quarterhästen, painten och appaloosan. Hästarna är byggda för att kunna svänga snabbt och vara snabba och lydiga. I USA andvänds också rasen Mustang, som nu är fridlyst och bara några få fångas in då det är vildhästar :) Quarterhästen är vanlig i Sverige och även arabiskt fullblod förekommer i Sverige och USA.

Bilder på quarterhästen, klicka för större...

Från vänster: Paint, appaloosa, mustang.

Var detta roligt? Fler ridgrenar med lite bilder m.m till?


Publicerade detta inlägg för väldigt längesedan men tyckte det passade bra när jag är på westerntävlingar idag! ;) Har ju en del nya läsare också som nog inte sett detta!



Kommentarer
Postat av: Joy - Pleasure ryttare :)

Var har du fått "trail" bilden ifrån? Det är ju Sofia Aronsson :)

2011-07-03 @ 22:28:49
URL: http://joyfylking.blogg.se/
Postat av: Jeanette

Världens bästa förklaring för hur grenarna går till ;) Älskar westernridning men har aldrig riktigt förstått mig på hur de olika tävlingsgrenarna går till, förrän nu ;) Kan du inte skriva om de andra också? :P

2011-07-04 @ 00:33:04
URL: http://schnauzertassarna.blogg.se/
Postat av: Jeanette

2011-07-04 @ 00:45:56
URL: http://schnauzertassarna.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback