Tandvård

BEHÖVER HÄSTAR TANDVÅRD?


Hästens naturliga miljö skiljer sig kraftigt från våra tamhästars. För cirka 60 miljoner år sedan fanns den fyrtåiga ”gryningshästen”, den levde i en sank miljö och åt blötare mat. I ungefär 24 miljoner år har hästen sett ut som den gör nu, med en tå (hov) och sex kindtänder. Den har strövat fritt och betat när den vill, den har också kunnat välja typ av föda själv.


Hästens tänder är anpassade till ett ständigt nötande och malande, fria hästar betar ca 18 timmar per dygn, tamhästen utfodras förhoppningsvis tre gånger per dag och tuggar i snitt ca sex timmar per dygn, dessutom står hästen ofta på torv, spån eller papper och kanske bara vistas ute några timmar per dag.


En vild häst måste också beta (klippa) av gräset med framtänderna, våra hästar får gå på bete kanske en till tre månader per år och får ofta dålig nötning av framtänderna och det kan resultera i sämre kontakt mellan kindtändernas tuggytor.


Även sättet vi utfodrar våra hästar på spelar stor roll, en häst äter helst med en låg huvudställning, men vi utfodrar i krubba på väggen och undrar varför hästarna försöker putta ut maten på golvet, hänger vi sen upp ett hönät också så bäddar vi för framtida tandproblem. 


Att tänka på: 

*Placera hästens mat lågt 

*Ge den möjlighet att beta mycket 

*Se till att hästen har träd, kvistar och buskar att gnaga på i hagen 

*Analysera höet 

*Bygg foderstaten på så mycket grovfoder som möjligt

Det tar ca 30 min att tugga 1 kg hö 
Det tar ca 10 min att tugga 1 kg havre


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback